Operation Storm - den kroatiske erobring af Krajina 1995

Uddrag af Danbat Daily Sitrep

Situationen i DANBAT ansvarsområde er stadig rolig. HV er i gang med at tage kontrol over de sidste områder i DANBAT's område. I tillæg til HV oprensningsoperationer, er den kroatiske civiladministration ved at blive etableret. Der er ikke flere flygtninge i Dvor-området. Serberne bygger bunker på østsiden af Una ved ND 52.

Kl. 03:37 melder vagten at der er hul i en slange på løstank, der er ca. lækket 2.000 liter diesel (skudhul eller fragment) Nødreparation iværksættes. Natten er rimeligt rolig. HV soldater har i løbet af morgenen sat levende lys ved de døde i skolens aula. Kl. 09:40 får STKMP ordre til at klargøre en Ingeniørgruppe (IGGRP) til indsættelse ved jernbanebroen ved ND 52. De skal konstatere om der er sikker passage over til Bosnien. Hvis det er tilfældet, skal broen bruges til at flygtninge kan komme over pr. traktor samt gående.

02 (ambulance fra INFIDANBAT), som er på vej sydpå kl. 10:28 melder at 113 af broen er klappet sammen, og et brofag på den bosniske side er bortsprængt. Ingeniøropgaven er dermed midlertidigt udsat. Kl. 10:50 ankommer ambulancen med læge til lejren. Signal fra bataljonschefen kl. 11:10: Prioritet 1: Hente folkene fra ND 71, som stadig holder sig skjult i en gammel serbisk "Tito"-bunker, hjem. Prioritet 2: Egen enheds sikkerhed. Prioritet 3: IGPSN til broen ved ND 52 for at undersøge dens muligheder. Prioritet 4: Monitering af flygtningesituationen i Dvor. Ambulancefolkene melder at have set 5-6 morterer nord for byen, samt flere hundrede soldater samme sted. Klokken 12:33 afgår næstkommanderende sammen med forbindelsesofficer fra den fremrykkende kroatiske hær, i 2 PMV'er fra PVRDEL, for at hente personellet fra ND 71 hjem. Ligeledes blev der kl. 12:33 af Chefen, overlægen, KS Petersen, PVRDEL, og OKS Buhl, PVRDEL, taget billeder af åstedet for likvideringen, af hensyn til senere efterforskning. Desværre blev der fundet en person mere, så antallet af konstaterede døde er nu oppe på 7. Sidste person blev dækket med lagen. Grundet lukkede døre i skolen, kan det ikke konstateres, om der er flere. Kl. 12:56 er personellet fra ND 71 ombord i PMV med næstkommanderende og 13:10 er de tilbage i lejren.

Kl. 13:56 ankommer bataljonschefen til lejren hvor han bliver indtil klokken 15:00. Bataljonschefen er rundt for at hilse på folkene i deres stillinger. Lidt i 15:00 passeres Divusa af ca. 100 politifolk i busser og politibiler på vej mod Dvor. Lidt over 15:00 kører 09 mod Kostajnica med de 6 gæster, som strandede hernede i forbindelse med DANBAT-marchen i torsdags. Kigger indenfor i Divusa-lejren på tilbagevejen. Feltpræsten bliver hentet i Kostajnica. Der er en hel del personer, der har behov for at tale med ham, måske især de 4 ude fra ND 71.

Camp Bulow, Kostajnica

Krigen ser ud til at være slut og arbejdet med at bringe lejren tilbage til normal tilstand påbegyndes.

Dansk TV3 (Tekst-TV)

Fire danske FN-soldater har i tre dage holdt sig skjult i en skov ved byen Dvor i Kroatien. Soldaterne blev mandag aften af Krajina-serbiske soldater tvunget til at forlade deres OP ved Una-floden tre kilometer syd for Dvor. Først torsdag eftermiddag lykkedes det danskerne at komme tilbage til deres lejr i Dvor. De havde da holdt sig skjult i næsten 3 døgn i en nærliggende skov.


Årstal: 1995

Kilde: https://www.unprofor.dk/krigen/operation-storm/danbat-dagbog/10-august-1995/